اپلیکیشن چیست؟

در مورد اینکه اپلیکیشن (application) چیست و یا اینکه معنی اپلیکیشن چه می باشد باید بگوییم که در واقع اکثر نرم‌افزارهایی که ما به طور روزمره از آن‌ها استفاده می‌کنیم شامل این تعریف می‌شوند و فقط نرم‌افزارهای سیستم مانند سیستم عامل و یا زبان‌های برنامه نویسی جزء اپلیکیشن‌ها محسوب نمی‌شوند. بیایید با هم بیشتر بررسی کنیم .

همه ما برای انجام کارهای روزمره خود با دنیایی از برنامه ها و نرم افزارهایی روبرو هستیم که همگی باعث میشوند تا کارهایمان را آسان تر و سریع تر و دقیق تر انجام دهیم . مثلا شما ممکن است بخواهید بر روی یک عکس ویرایش خاصی را انجام دهید. برای این کار باید از اپلیکیشن فتوشاپ استفاده نمائید. یا ممکن است برای مرور صفحات اینترنتی نیاز به یک اپلیکیشن مرورگر داشته باشید. برای اینکار می توانید از اپلیکیشن کروم یا اپلیکیشن فایرفاکس استفاده نمائید. در صورتی که بخواهید به تماشای فیلم یا گوش دادن به موسیقی بپردازید می توانید از اپلیکیشن kmplayer استفاده کنید. همچنین برای تایپ متون و امور اداری می توانید از اپلیکیشن office استفاده نمائید.

نرم افزارها و اپلیکیشن های دیگری نیز وجود دارند که بسته به نیاز کاربران تهیه شده اند و می توانند پاسخگوی هر نیازی باشند. منتهی با توجه به اینکه ممکن است این اپلیکیشن ها برای سیستم عامل های متفاوتی ارائه شوند توسعه دهندگان نرم افزار سعی میکنند تا حد امکان یک اپلیکیشن را برای سیستم عامل ها و دستگاه های دیجیتال مختلف ارائه نمایند.

برای مثال یک اپلیکیشن مرورگر اینترنت ممکن است هم برای دستگاه های PC ارائه شود، هم برای استفاده در تبلت این اپلیکیشن ارائه گردد و هم ممکن است طراحی اپلیکیشن موبایل صورت پذیرد. برای مثال اپلیکیشن کروم که یک اپلیکیشن مرور اینترنت می باشد هم بر روی PC موجود می باشد، هم برای استفاده بر روی تبلت این اپلیکیشن پیاده سازی شده است و هم می توانید از این اپلیکیشن بر روی موبایل استفاده کنید.

حتما بخوانید : هوش کسب و کار یا IB چیست ؟

اپلیکیشن موبایل چیست؟

تبلت ها و موبایل های هوشمند (smart) هم مانند هر کامپیوتری دارای نرم افزارها و برنامه های کاربردی متنوع و مختلف هستند. در بازار نرم افزارهای موبایل و گوشی همراه، واژه ”اپلیکیشن” یا به طور مختصر App بیشتر از واژه نرم افزار جا افتاده است و این اصطلاح همان معنای نرم افزار کاربردی را می دهد که همان اپلیکیشن موبایل یا نرم افزار موبایل به آن گفته می شود.

اپلیکیشن‌ موبایل عبارت‌است از از نرم افزارهایی که ارتباط مستقیم با پردازنده‎های سیستم عامل گوشی همراه دارند و مستقیماً درخواست‎های کاربران را انجام می‌دهند. اپلیکیشن ها در موبایل به صورت مستقیم دستوری را انجام می‌دهند که کاملاً برای کاربران ملموس و قابل رؤیت است. اگر بخواهیم در مورد اپلیکیشن موبایل مثالی را بزنیم باید بگوئیم به کلیه نرم افزارهای گوشی که کاربر توسط آنها به اجرای فرمانی در گوشی می پردازد اپلیکیشن نام دارد.

برای مثال شما ممکن است برای فعالیت های مالی بسته به حساب بانکی خود ممکن است از اپلیکیشن موبایل بانک استفاده نمائید. و یا ممکن است شما در طول روز به استفاده از ابزارهای دیگری در گوشی همراه خود بپردازید. برای مثال ممکن است برای دنبال کردن رویدادهای ورزشی از اپلیکیشن موبایل شبکه سه استفاده کنید و یا برای دنبال کردن برنامه های تلویزیونی ممکن است از اپلیکیشن اندروید پخش زنده استفاده نمائید.

همچنین برخی کاربران که از طریق فروشگاه اینترنتی به خرید میپردازند ممکن است از اپلیکیشن سایت های مانند اپلیکیشن موبایل دیجی کالا و یا اپلیکیشن موبایل بامیلو استفاده نمایند. همچنین برای مثال ممکن است اپلیکیشن بازی خاصی هم برای PC ارائه شود و هم به صورت اپلیکیشن موبایل ارائه گردد که در این صورت توسعه دهنده نرم افزار سعی میکند این بازی را بر پایه دستگاه های دیجیتال تولید نماید.

حتما بخوانید : چگونه متن تبلیغاتی تاثیرگذار بنویسیم

اپلیکشن و سیستم عامل موبایل

همانگونه که بالا توضیح دادم ، تمامی ابزارهایی که در دسترس شما قرار گرفته اند اپلیکیشن موبایل نام دارند که ممکن است براساس نوع سیستم عامل یک گوشی همراه، برای اجرا نیازمند بستر و سیستم عامل مورد نیاز خود باشند . یک اپلیکیشن موبایل ممکن است بر پایه سیستم عامل اندروید باشد که به در این حالت به این نرم افزار اصطلاحاً اپلیکیشن اندروید می گویند. یا ممکن است سیستم عالی که این نرم افزار را مدیریت میکند برپایه IOS باشد که در این حالت به آن اپلیکیشن IOS یا اپلیکیشن اپل می گویند. برای دیگر سیستم عامل ها همانند ویندوز فون، بلک بری، جاوا، سیمبین و غیره نیز اپلیکیشن هایی بسته به نوع بستر سیستم عامل طراحی شده است.

توسعه دهندگان اپلیکیشن موبایل، همانطور که سعی کرده اند براساس دستگاه های مختلف ورژن های متفاوتی از نرم افزار را ارائه دهند، برای سیستم عامل های مختلفی که ممکن است بر روی موبایل به کار رود نیز سعی میکنند به ساخت و طراحی ورژن های مختلفی از یک اپلیکیشن موبایل بپردازند.

حتما بخوانید :راهنمای حفظ مشتری در اپلیکیشن های موبایل

تاریخچه اندرویدو IOS

سیستم عامل اندروید

در ماه ژوئیه سال ۲۰۰۵ گوگل شرکت اندروید در پالو آلتوی کالیفرنیا را خرید. شرکت کوچک اندروید که توسط اندی روبین، ریچ ماینرز، نیک سیرز و کریس وایت پایه‌گذاری شده بود، در زمینه تولید اپلیکیشن و برنامه‌های کاربردی برای موبایل فعالیت می‌کرد. اندی روبین مدیر ارشد اجرایی این شرکت پس از پیوستن اندروید به گوگل به سمت قائم‌مقام مدیریت مهندسی این شرکت و مسئول پروژه اندروید در گوگل منصوب شد.

پسیستم عامل اندروید در واقع می‌توان روبین را پایه‌گذار اندروید دانست. چرا که وی علاوه بر اینکه ایده تولید اندروید را در شرکت کوچک خود پرورش داد، در سمت مدیر این پروژه در شرکت گوگل توانست ایده خود را پیاده‌سازی کند و سیستم عامل اندروید را با نام شرکت کوچک پیشین خود روانه بازار نماید. تیم اندروید به رهبری روبین فعالیت خود را برای تولید پلتفرم موبایل مبتنی بر کرنل لینوکس آغاز کردند.

اندروید همانند لینوکس اوپن سورس بود و توسعه دهندگان بیشماری بر روی آن کار می کنند. Android به زبان ساده سیستم عاملی است برای دستگاه های موبایل و گوشی های هوشمند که توسط بیش از ۳۰ کمپانی معروف پشتیبانی می شود.در واقع اندروید بستری را فراهم می کند تا برنامه نویسان اپلیکیشن اندروید بتوانند هرچه سریعتر و بهتر برنامه هایی بسازند که از تمام ویژگی های یک گوشی هوشمند استفاده کند.

حتما بخوانید :تاریخچه اندروید با معرفی کامل

سیستم عامل IOS

IOS یک سیستم عامل همراه ساخته شرکت اپل است که در ابتدا برای آیفون و آی‌پاد تاچ توسعه داده می‌شد، از آن زمان به بعد برای استفاده در سایر دستگاه‌های شرکت اَپل مانند آی‌پد و اَپل تی‌وی گسترش یافت. شرکت اَپل مجوز استفاده از آی اُ اِس برای نصب بر روی سخت‌افزارهای شخص ثالث را نمی‌دهد. فروشگاه نرم‌افزار مربوط به این سیستم عامل اَپ استور (App Store) در ۶ مارس ۲۰۱۲ دارای بیش از ۵۵۰٫۰۰۰ نرم‌افزار کاربردی بود که جمعاً بیش از ۲۵ بیلیون بار دانلود شده‌اند. در سه‌ماهه آخر سال ۲۰۱۰ این سیستم‌عامل ۱۶٪ از سهم سیستم‌عامل تلفن‌های هوشمند را در اختیار داشته و پایین‌تر از سیستم عامل اندروید گوگل قرار گرفته بود. این سیستم‌عامل در ماه مه ۲۰۱۰ در ایالات متحده آمریکا، ۵۹٪ از مصرف داده‌های وب تلفن همراه (از جمله استفاده از آی‌پاد تاچ و آی‌پد) را به خود اختصاص داده بود.

نکات کلیدی در طراحی اپلیکیش

در طراحی یک اپلیکیشن توجه به نکات مختلفی میتواند به ما در بدست آوردن نتیجه مطلوب کمک شایانی کند . توجه به نکات زیر را فراموش نکنید .

اهداف

به منظور انتخاب شریک مناسب می توانید اهداف تجاری یا اولویت های خود را مشخص کرده و براساس آن تصمیم گیری کنید. تمام جوانب را به خوبی بررسی کرده و همه موارد در فاز اول را ارزیابی کنید.

کیفیت منابع

در حوزه ی صنعت توسعه ی نرم افزار، شما آنچه را بدست می آورید که برایش هزینه کرده اید. بیشترین هزینه در حیطه ی توسعه اپلیکیشن موبایل به هزینه های نیروی کار انسانی یا منابع ساخت اپلیکیشن اختصاص دارد. کیفیت منابع علی الخصوص در صنعت نرم افزار با قیمت گذاری و هزینه ها متناسب است زیرا تقاضا برای توسعه دهندگان با کیفیت از منابع و تدارکات مهم تر است.

دستمزد توسعه دهندگان خوب معمولا از استانداردهای این صنعت بالاتر است.هنگامی که دو شرکت مختلف در قیمت گذاری بیش از پنجاه درصد با یکدیگراختلاف دارند شما به خوبی می دانید کالایی که برای آن هزینه می کنید در چه سطحی از کیفیت قرار دارد.

زیرساخت

یکی از بزرگترین بخش هایی که موجب افزایش هزینه ها در ساخت اپلیکیشن موبایل میشود زیرساخت های لازم برای ساخت آن است. به عنوان مثال واسط های شخص ثالث برنامه ریزی اپلیکیشن، از کنترل توسعه دهندگان خارج بوده و همین امر موجب افزایش سرسام آور هزینه ها می شود.

بعد از زیرساخت ها مساله ذخیره سازی داده ها مطرح بوده و متد استفاده شده برای این ذخیره سازی برحسب پیچیدگی های موجود تاثیرزیادی برهزینه ها دارد. متناسب با میزان پیچیدگی اپلیکیشن، تراکم زیرساخت ها نیز متفاوت خواهد بود که در نهایت بر هزینه ها تاثیر مستقیم دارد. اینها نکات بسیار مهمی هستند که برای انجام آنها به یک کارشناس و متخصص نیاز است.

شناخت پروژه

بیشتر ما اغلب این فاکتور را نادیده می گیریم. درحالیکه بر هزینه های ساخت اپلیکیشن تاثیر به سزایی دارد. توصیه می شود از همان ابتدا توسعه دهندگان و سرمایه گذاران را در جریان همه ی جزئیات قرار داده تا آنها نیز درک بهتری از پروژه و نیازهای شما داشته باشند. اما متاسفانه در اکثر موارد شفاف سازی نشده و به حدسیات و فرضیات اکتفا می شود که درنهایت به افزایش هزینه ها و مختل شدن روابط می انجامد.