بیت کوین چیست و چگونه کار میکند ؟

چند وقتی است که همه ما در محافل گوناگون با اصطلاحی در زمینه دیجیتال مارکتینگ رو برو هستیم . و آن کلمه بیت کوین است  . آیا می‌دانید بیت کوین چیست؟ هر کشوری ارز خود را دارد. اکثر کشورهای اروپایی از یورو استفاده می کنند. ارز روسیه روبل و ایالات متحده آمریکا دلار آمریکا است. ما در بانک ها یا مبادلات خارجی از ارز مشخصی استفاده می کنیم . پول را با استفاده از بانک ها و موسسات در سراسر جهان انتقال می دهیم و یا آن را سرمایه گذاری می کنیم.

طی چند سال گذشته، خرید بیت کوین به خوبی توجه عمومی را به خود جلب کرده . برخی را هم به ثروت هنگفتی رسانده است. در عین حال این ارز رمزپایه (کریپتوکارنسی) همواره مورد اتهام جرائم اینترنتی بوده و تفکر مردم درباره پول را به کلی تغییر داده است. بسیاری از دولت‌ها هنوز هم نمی‌دانند در مورد بیت کوین باید چه تصمیمی بگیرند. اما واقعا این بیت کوین چیست و چگونه ساخته می‌شود؟

بیت کوین چیست؟

بیت کوین یک شبکه و ارز پرداخت جدید است. تراکنش های این شبکه به صورت همتا به همتا و بدون نیاز به واسطه ها انجام می شوند. شبکه‌ای است که تحت کنترل هیچ‌کس نیست. یک شکل جدید از پول دیجیتال است با یک تفاوت بزرگ با سایر پول‌ها؛ هرکسی روی شبکه کنترل پول خود را بر عهده دارد و هرکسی می‌تواند با دانلود نرم افزار رایگان Bitcoin و اجرای آن روی کامپیوتر شخصی‌اش، روی سیستم مالی Bitcoin تاثیرگذار باشد. این بدان معناست که ما برای انجام تراکنش ها نیاز به نهاد های متمرکز مانند بانک یا موسسات دیگر نداریم.

پول‌های معمولی به وسیله بانک‌های مرکزی ایجاد می‌شوند؛ در واقع بانک‌های مرکزی تصمیم می‌گیرند این پول‌ها وجود داشته باشند تا به وسیله‌ آن از دولت اوراق قرضه خریداری کنند. بانک‌ها و شبکه پرداخت آن را به دقت کنترل می‌کنند تا بتوانند از امتیاز آن بهره‌مند شوند. آن‌ها دروازه‌های سیستم مالی هستند. این ارز دیجیتال اولین نمونه، از ارزهایی است که با نام ارزهای رمز پایه شناخته می‌شوند.

تفاوت اصلی بیت کوین با ارزهای سنتی غیرمتمرکز بودن آن است. بیت کوین روی یک پایگاه داده غیرمتمرکز به اسم بلاک چین فعالیت می کند.

به همین دلایل بیت کوین به سرعت محبوب شد و با سرعت به سمت قله های ارزش اقتصادی در حال حرکت است. بیت کوین بدون نیاز به ثبت نام و یا شرکت های واسطه می تواند تراکنش ها را خیلی سریع و راحت انجام دهد. امروزه فروشگاه ها و شرکت های بزرگ جهان قابلیت خرید با بیت کوین را فراهم کرده اند و یا در شرف پذیرش آن هستند.

خالق بیت کوین کیست ؟

پیدایش بیت‌ کوین به نوبه‌ی خود یکی از افسانه‌های جهان اینترنت است.یک برنامه‌نویس رایانه‌ای به نام ساتوشی ناکاموتو ( البته این اسم مستعار بود و دقیقا نمیتوانیم بگوییم یک نفر یا چند نفر بوده اند ) ایده تولید آن را مطرح کرد . که یک سیستم پرداخت براساس اصل «اثبات کار» بود. ایده اصلی او تولید پول، مستقل از هر نوع مرکز دولتی، قابل انتقال به صورت مجازی، با سرعت انتقال بالا و با هزینه انتقال خیلی کم بود.ناکاموتو با اشاره به بحران مالی سال ۲۰۰۸ و همچنین عدم موفقیت واحدهای پولی مورد حمایت دولت‌ها و فساد در سیستم‌های بانکی موجود، این عوامل را به‌عنوان انگیزه‌ی خود در اختراع این واحد پولی عنوان کرده بود.

از آنجایی که این ارز دیجیتال تحت کنترل کسی نیست، باید قوانینی وجود داشته باشد در غیر این صورت افراد می‌توانند به راحتی هرگونه تخلفی مرتکب شوند. در این سیستم  افراد می‌توانند برای کسی بیت کوین بفرستند سپس بگویند که این کار را انجام نداده‌اند؛ بنابراین می‌توانند هرجایی آن را مصرف کنند. این مشکلی است که به آن مصرف دوباره (double spending) گفته می‌شود و بیت کوین در حال طراحی سیستمی است که از این اتفاق جلوگیری کند.

در سال ۲۰۰۹، ناکاموتو به عرضه‌ی اولین بیت‌ کوین‌ها پرداخت و آن را در چرخه‌ی پولی وارد کرد. تنها موضوع، گسترش و ترویج آن به‌عنوان یک واحد پولی جدید بود.

بیت کوین چگونه تولید می شود؟

برای استفاده از بیت‌ کوین، شما به یک نرم‌افزار کیف‌پول نیاز دارید که حساب بیت‌ کوینی شما را در کامپیوتر شخصی‌تان رمزگذاری و محافظت کند. برای شروع، ابتدا باید نرم‌افزار کیف‌پول را روی کامپیوتر یا تلفن هوشمند خود دانلود و نصب کنید. سپس می‌توانید کیف‌پول خود را با استفاده از حساب بانکی، کارت اعتباری یا سایر روش‌های پرداخت از بیت‌ کوین پر کنید.

در یک سیستم مالی سنتی، پول جدید توسط یک بانک مرکزی تولید می شود. اما شبکه بیت کوین یک بانک مرکزی ندارد. بنابراین این سیستم یک مکانیزم جایگزین برای تزریق پول در گردش نیاز دارد. طراح بیت کوین این مشکل را با یک روش هوشمندانه حل کرد. هزاران کامپیوتر در سرتاسر اینترنت پراکنده اند و با هم کار می کنند تا تراکنش های بیت کوین را پردازش کنند. این کامپیوتر ها استخراج کننده (miners) نامیده می شوند و فرایند پردازش تراکنشهای بیت کوین، استخراج (mining) نامیده می شود. این نامگذاری به این خاطر است که به طور میانگین هر ۱۰ دقیقه یکی از استخراج کننده ها یک رقابت محاسباتی را برنده شده و جایزه می گیرد.

نحوه محاسبه جایزه بیت کوین

درحال حاضر این جایزه ۲۵ بیت کوین است که ارزشی حدود ۲۰ هزار دلار دارد. این جوایز انگیزه کافی برای افراد بیشتری فراهم می کند تا به فرایند پردازش تراکنشهای بیت کوین بپیوندند و به این واحد پولی کمک کنند تا غیر متمرکز بماند. این جایزه با یک نرخ مشخص کاهش می یابد به این صورت که هر چهار سال جایزه نصف می شود. از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ این جایزه ۵۰ بیت کوین بود.

اکنون این جایزه ۲۵ بیت کوین است و از پایان سال ۲۰۱۶ به ۱۲.۵ بیت کوین کاهش می یابد و این کاهش همینطور ادامه می یابد. با یک محاسبه ساده ریاضی مشخص می شود که هرگز مجموع کل بیت کوینهای شبکه به بیش از ۲۱ میلیون بیت کوین نمی رسد. الان در حدود ۱۲ میلیون بیت کوین در گردش وجود دارد بنابر این مجموع کل بیت کوینها هرگز به بیش از ۲ برابر مقدار کنونی نخواهد رسید.

 این ارز به صورت دیجیتال توسط هر کسی که به شبکه آن ملحق ‌می‌شود ایجاد شده است و توسط قدرت رایانه‌ها در یک شبکه توزیع شده، استخراج (ماین) می‌شود.

در سال ۲۰۰۹، ناکاموتو به عرضه‌ی اولین بیت‌ کوین‌ها پرداخت و آن را در چرخه‌ی پولی وارد کرد.

بیت کوین ها چگونه نگهداری میشوند ؟

این ارز دیجیتال جسم فیزیکی ندارد و شما نمی‌توانید آن‌ را در بانک پس‌انداز کنید. آن‌ها وجود دارند فقط به خاطر اینکه شبکه موافق این است که شما مالک آن باشید. سابقه‌ مالکیت در یک دفتر کل، به نام بلاک چین (blockchain) ثبت می‌شود و توسط تمامی کامپیوترهای موجود در شبکه مشاهده و نگهداری می‌شود.

این دفتر کل سوابق کسانی که مالک این ارز دیجیتال هستند را نگهداری می‌کند؛ اما نه به صورت نام و حساب بانکی، بلکه از طریق آدرس‌های بیت کوینی این کار را انجام می‌دهد که از کاراکترهای تصادفی و طولانی ایجاد می‌شود. به سادگی نمی‌توان پی برد که صاحب این آدرس چه کسی است و به این ترتیب اگر سیستم به صورت صحیح مورد استفاده قرار بگیرد، کاملا ناشناس باقی خواهد ماند.

وقتی کسی بیت کوینی را برای شخص دیگری ارسال می‌کند، به شبکه گفته می‌شود که دفترکل را بروزرسانی کند و از آدرس بیت کوینی شخص فرستنده کم شده و به آدرس بیت کوینی شخص گیرنده اضافه می‌شود.

در واقع شما از آن نگهداری نمی‌کنید، بلکه در واقع شما از سوابق نقل و انتقال Bitcoin نگهداری می‌کنید. که آن هم از یک آدرس طولانی از عدد و حروف تشکیل شده است و به مثابه رمز عبور شما تلقی می‌شود. شما می‌توانید این آدرس را در نرم‌افزار کیف پول الکترونیکی نگهداری کنید یا حتی آن را روی کاغذ پرینت بگیرید. به خاطر داشته باشید که خود شبکه اطلاعات، اینکه کدام آدرس چه مقدار در اختیار دارد را در خود ثبت کرده است.

شما تنها چیزی که نگهداری می‌کنید، همان آدرس یا رمز شخصی است که به شما اجازه می‌دهد به بیت کوین‌های خود دسترسی پیدا کنید و یا آن را به شخص دیگری منتقل کنید.

پشتوانه بیت کوین چیست؟

پشتوانه ارزهای رایج، طلا و نقره است. از لحاظ تئوری اگر شما یک دلار را به بانک بدهید آنها بایستی به اندازه آن به شما طلا بدهند (هر چند در عمل، این امکان وجود ندارد).

اما پشتوانه این ارز دیجیتال طلا نیست بلکه فرمول‌های ریاضی است.

در سراسر جهان افراد از نرم‌افزارهای رایانه‌ای برای تولید آن استفاده می‌کنند. این فرمول ریاضی در اختیار همه است و هر کسی می‌تواند آن را بررسی کند.

خود نرم افزار نیز منبع باز است. بنابراین هر کسی می‌تواند صحت عملکرد آن را تایید کند.

مشخصات بیت کوین چیست؟

بیت کوین چندین مشخصه دارد که باعث تفاوت آن با ارزهای رایج می‌شود:

۱. مرکزی ندارد

شبکه بیت کوین توسط یک بانک مرکزی کنترل نمی‌شود. هر رایانه‌ای که بیت کوین را استخراج و تراکنش‌ها را تایید می‌کند بخشی از شبکه است. بنابراین هیچ دستگاه دولتی نمی‌تواند با اتخاذ سیاست‌های پولی سبب ایجاد بحران مالی شود یا اینکه بیت کوین‌های افراد را ضبط کند. درست مانند اتفاقی که توسط بانک مرکزی قبرس در سال ۲۰۱۳ صورت گرفت. در ضمن اگر بخشی از شبکه به هر دلیلی خاموش شود، بیت کوین همچنان به کار خود ادامه می‌‌دهد.

۲. راه‌اندازی آن ساده است

برای افتتاح حساب در بانک‌های معمولی بایستی گرفتار بروکراسی اداری شوید تا بتوانید یک حساب تجاری داشته باشید. با این حال راه‌اندازی حساب بیت کوین خیلی سریع است و نیازی به پرداخت هزینه‌ای هم ندارد.

۳. حریم خصوصی در آن رعایت می‌شود

شما می‌توانید در این شبکه چندین حساب کاربری داشته باشید که به هیچ نام و نشانی مرتبط نیستند. با این حال بیت کوین کاملاً شفاف عمل می‌کند.

۴. بیت کوین شفاف عمل می‌کند

یکی از ویژگی‌های اصلی بیت کوین شفافیت آن است. با وجود اینکه تنها دارنده آن، آدرس یا رمز شخصی می‌تواند به بیت کوین‌هایش دسترسی داشته باشد؛ ولی هر کسی در شبکه می‌تواند میزان بیت کوین‌های هر آدرس را مشاهده کند و اینکه بیت کوین‌ها از کجا و به چه آدرسی منتقل شده‌اند هم کاملا قابل مشاهده است. اما چون آدرس‌ها کاملا ناشناس است، بیت کوین در واقع شفافیت و محرمانگی را با هم دارد. برخلاف حساب‌های بانکی که به نام شما متصل است، آدرس‌ بیت کوین هرگز با نام واقعی شما کاری نخواهند داشت.بیت کوین جزئیات هر تراکنشی که در شبکه انجام شده را در یک دفتر کل به نام بلاک چین ذخیره می‌کند.

اگر شما از یک آدرس عمومی بیت کوین استفاده کرده باشید هر کسی می‌تواند بگوید چقدر بیت کوین در آن آدرس وجود دارد اما نمی‌دانند که آن آدرس متعلق به چه کسی است.

۵. هزینه انتقال ناچیز است

شاید بانک‌ها برای انتقال پول در سطح بین‌المللی از شما ۱۰ پوند طلب کنند اما بیت کوین این‌طور نیست.

۶. بسیار سریع است

به محض اینکه شبکه، پرداخت را تایید کند قادر خواهید بود در عرض چند دقیقه پول را به هر جایی که می‌خواهید، بفرستید.

۷. قابل بازگشت نیست

وقتی برای کسی پول می‌فرستید، هیچ راهی برای بازگشت آن وجود ندارد مگر اینکه دریافت‌کننده، آن را به شما بازگرداند.

۸.تفاوت با پول‌های رایج

بوسیله بیت کوین می‌توانید کالاها را به صورت مجازی خرید کنید. از این منظر، درست شبیه دلار و یورو است که از آنها نیز می‌توان به صورت دیجیتالی در معاملات استفاده کرد.با این حال مهم‌ترین تفاوت ذاتی این ارز با سایر پول‌ها، عدم تمرکزگرایی آن است. یک موسسه واحد، شبکه بیت کوین را کنترل نمی‌کند. این موضوع برای عده‌ای مایه خرسندی است چرا که هیچ بانک بزرگی، کنترل پول آنها را به دست ندارد.